ENG | BG

close
close
 

Заместник-кметът Венци Пасков награди победителите в XV-тата Национална олимпиада по география и икономика    Официалната церемония по награждаване се проведе в конферентната зала на Основно училище „Любен Каравелов“. Отличията бяха раздадени в три възрастови групи: VII, VIII-IX и X-XII клас. Резултатите от състезанието съобщиха Христина Маркова - главен експерт по география и икономика в Министерството на образованието и науката и доц. д-р Вера Николова – председател на изпитната комисия и преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Заместник-кметът по хуманитарни дейности Венци Пасков връчи на призьорите в трите категории луксозни фотоалбуми с природни и исторически забележителности по поречието на река Дунав в България и Румъния, осигурени от Община Видин. Заелите първите три места в категория X-XII клас ще влязат в състава на националния отбор за участие в Международната олимпиада по география, която през 2019 г. ще се проведе в китайския мегаполис Хонконг. Лауреатите (класиралите се на първите пет места, получили оценка отличен (6,00) от националния кръг на олимпиадата и завършващи средното си образование през настоящата учебна година) ще имат правото да кандидатстват във всички висши учебни заведения в страната, без да полагат приемен изпит по предмет „География“.
     Христина Маркова благодари на Любка Найденова, директор на училището-домакин, на Регионалното управление на образованието и на Община Видин за безупречната подготовка и провеждане на състезанието.
     Националната олимпиада се проведе от 12 до 14 април. Тя се организира от Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието, с подкрепата на Община Видин, на образователните и културни институции в града. В нея взеха участие около 90 ученици от цяла България. По време на престоя си те имаха възможност да се запознаят с историята на Видин и да посетят туристически обекти.
 
X